MAVİ YAKA!

Yoksa Yeşil Yaka mı demeliydim? Yok yok en güzeli Mavi-Yeşil Yaka olacak, şimdi içime sindi 🙂

En sevdiğim rengi pembeden yeşile güncellediğim 3 günlük Akyaka merkezli Ege kaçamağım bir iş seyahati olarak başlamış olsa da,  çok daha öteye geçerek Urla, Marmaris ve Gökova Körfezi’ni çevreleyen lezzet, doğa ve sosyal bilinç yönünden bir ruhsal vitamin takviyesine dönüşerek ruhumu da bedenimi de güncellememe yaradı! Ruhumu, çünkü hayatın yaşamaya değer olduğuna yeniden ikna oldum; bedenimi, çünkü masum yaz başlangıcı güneşinden nemalanarak bronzlaştım bile…

Gelelim mavili yeşilli balık ve bal kokulu ayrıntılara;

Anneciğimin doğduğu şehir olan Urla’yla başladım kısa seyahatime. Enginarın kalbi Urla, oldukça geniş bir liman alanıyla İzmir’in en büyük ilçelerinden birini oluşturuyor. İşte göz alabildiğine yeşil alamadığına ise mavinin düştüğü saklı bir cennet köşesi olan bu şirin ilçede geçirdiğim 3 4 saat içerisinde gördüklerim ve yaşadıklarımın minik bir özeti:

20160404_114410
Urla sahili
20160404_114157
Tarihi Urla gemisi
20160404_130805
Enginarın kalbi
20160404_105430
Bu şehir güzelse senin yüzünden demiş Nazım… Meşhur Urla şaraplarının sergilendiği bir vitrinden…

Urla’yı geride bırakarak 2.5 saatlik bir yolculuğun ardından Akyaka’ya ulaşıyoruz ve sözü büyüleyici manzaraya bırakıyorum çaresiz…

20160405_101153
Denize karadan bakmakla denizden bakmak arasında fark vardır…

20160406_07565420160406_09315120160406_09065720160406_093205

Gökova Ormanı’nın hemen yanı başında yer alan bir otelde konakladığımdan ayıptır söylemesi sabah akşam orman yürüyüşüyle karşıladım ve yolculadım Akyaka’daki günlerimi… Fonda yalnızca kuş sesleri ve çam kokuları vardı… Elimde bir kahve…

20160405_07592020160405_19070920160405_190703

Bunlar yalnızca makinenin görebildikleri gözün gördükleriyse anlatılmaz…

O sebeple biraz daha maddi gerçeklere dönerek şehrin diğer bir güzelliği olan balıklarına ve mezelerine geçiyorum müsaadenizle 🙂

20160405_213011

Derya kuzucukları!

20160406_131024
Şehrin en meşhur balığı lahos ya da lagos, levrekten de çipuradan da kat be kat lezzetli bir Akdeniz balığı olur kendileri, pek çok yerde tatma imkanınız olsa da denizden çıktığı gibi tazecik sofranıza geleni bambaşkadır bana güvenin 😉

20160405_203648

20160404_195554
Yukarıda ızgara karides ve aşağıda çeşitli Ege mezeleri… Benim favorim her zaman için deniz börülcesi olsa da yöreye özgü kuzugöbeği mantarı tadı damağımda en çok kalan lezzzet oluyor…

Tüm bu fotoğraflar Azmak Nehri kıyısındaki Kordon Restaurant’tan; Kordon Restaurant’ı tercih etmemizin sebebi ise yalnızca en taze ve güzel mezeleri hazırlıyor olması değil aynı zamanda ve en önemlisi sürdürülebilir balıkçılık temelinde avlanan balıkları satın alarak müşterilerine sunuyor olması. Yani burada yediğimiz balıklar gönül rahatlığıyla midemizden geçiyor ve ekolojik sorumluluğumuza da katkıda bulunuyor.

Gelelim Azmak Nehri’ne:

20160406_14171720160405_11260520160405_11283520160405_11254920160405_11262420160405_11241620160405_11240920160405_11245720160405_11234620160405_11234120160405_11233220160405_11185620160405_11191020160405_111739

Botla çıktığımız nehir gezisinden elemeye kıyamadığım kareler…

Videolar da var elbette. Öylesine büyüleyiciydi ki balıklara mı ördeklere mi mavilere yeşillere mi bakacağımı şaşırdım nehrin yüzeyindeki dakikalar boyunca…

20160406_124547

20160406_124544
Tatlılar tatlısı ördekler!
20160404_194746
Ve bu da akşam manzarası, sizce de tabloyu andırmıyor mu?

Sürdürülebilir balıkçılık temalı ve doğanın korunması temelinde yürütülen özel bir proje kapsamında misafir olduğum bu harika körfez ziyareti boyunca, balıkçılığa kapalı Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek, Foça, Gökova, Köyceğiz-Dalyan ve Ayvalık Adalarından oluşan 6 deniz koruma alanından bu seferlik yalnızca Muğla, Ula ve Marmaris bölgelerini kapsayan Gökova Körfezi’ni görebildim. Gökova Körfezi’nde ise Akbük, Akyaka, Çamlı, Boncuk, İngiliz Limanı ve Bördübet olmak üzere yine 6 balıkçılığa kapalı alan bulunmakta. Bunlardan da İngiliz Limanı ve Akyaka’dakileri ziyaret etme şansını yakaladım hem de deniz koruma botlarıyla çıktığımız seyirlerde 🙂

Gokova Korfezi Balıkciliga Kapali Alanlar Bilgilendirme Brosur

20160405_10512820160405_102910

20160405_093754
Akyaka Körfezi kadın balıkçılarıyla ünlü Ege koylarından yalnızca biri

20160405_09355920160405_111333

20160405_120518
Elinde yeni yakaladığı köpek balığıyla bir balıkçı 🙂
20160405_161158
İngiliz Körfezi

20160405_154925

20160405_161146
İngiliz Körfezi’nde saklı bir pansiyon: Deniz Kızı… (listeye eklendi)
20160405_161018
Sadun Boro’dan hepimiz tavsiye…

Akdeniz Koruma Derneği başta olmak üzere Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Fauna Flora International, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi eğitim ve araştırma görevlileri, Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi ve yörenin kadın-erkek balıkçılarından oluşan çok değerli insanlarla tanıştım ve başta su altı kaynaklarımız olmak üzere tüm ekosistemin korunmasında yalnızca bir birey olarak dahi yapabileceklerimin farkına vararak kendimi çok daha sorumlu ve duyarlı hissettim. Bu geziden sonra aydınlandığım ve hayatımda çok şeyi değiştirmeye karar verdiğim de doğrudur!

Not: Yazının rengi elbette mavi-yeşil ancak bu yapay renkler orada şahit olduklarımın yanında anlamsız, eksik…

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s